مانند موهای روی سر، ابروها نیز میتوانند نازک شده یا رشدشان متوقف شود. ممکن است به هر دلیلی این ریزش ابرو و مژه تجربه کنید. در ادامه با مجله آزاد فضیلی همراه باشید تا بفهمیم که ریزش ابرو نشانه چه بیماری است و به چه طریقی میتوان آن را درمان کرد.
ریزش ابرو نشانه چیست؟
اگر یک یا هر دو ابرو نازک شوند، ممکن است بهدلیل عفونت بیماریهای پوستی، تغییرات هورمونی یا بیش فعال بودن سیستم ایمنی بدن فرد باشد. کمبودهای تغذیهای، آسیبهای فیزیکی یا استرس عاطفی نیز میتوانند روی کاهش حجم ابروها تاثیر قابل توجهی داشته باشند.
همچنین باید بدانید که ریزش ابرو عصبی، ریزش ابرو در بارداری و ریزش ابرو در نوجوانی به دلیل اختلالهای دورهای ذهنی و جسمی رخ میدهند و پاتولوژی کاملا متفاوت با یکدیگر دارند.
اما اگر به یک دکتر بیماریهای پوست مراجعه کنید، او با بررسی دلایل ریزش ابروی شما میتواند درمان مناسب را برای کمک به جلوگیری، معکوس کردن یا به حداقل رساندن این اتفاق پیدا کند. از جمله این دلایل باید به موارد زیر اشاره کنیم:
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی در اثر تماس با یک آلرژن یا یک محرک سمی ایجاد میشود. بهدنبال این بیماری ممکن است احساس خارش کنید یا احساس سوزش داشته باشید. اگر ناحیه نزدیک ابروهای شما تحت تاثیر قرار گرفته باشد، این التهاب ممکن است رشد مو را مهار کند.
درماتیت سبورئیک
درماتیت سبورئیک معمولا وضعیتی است که پابرجا میماند. دانشمندان معتقد هستند که این بیماری در اثر قارچ یا تولید بیش از حد چربی در پوست ایجاد میشود. درماتیت سبورئیک عواقبی مانند شوره سر را حتی در قسمت ابروها، بههمراه دارد.
مشکلات تیروئید از علل ریزش ابرو
بیماری تیروئید یکی از علل شایع ریزش ابرو و مژه است. غده تیروئید شما هورمونهایی را میسازد که متابولیسم را تنظیم میکنند. وقتی این غده بیش از حد زیاد یا خیلی کم هورمون تولید میکند، بدن شما از تعادل خارج میشود و تعدادی از فرآیندهای طبیعی را مختل میکند.
آلوپسی آره آتا
آلوپسی آره آتا (Alopecia Areata) یک بیماری خود ایمنی است. سیستم ایمنی به اشتباه بخشی از بدن شما را بهعنوان دشمن میشناسد و به آن حمله میکند. آلوپسی آره آتا فولیکولهای مو را هدف قرار میدهد که موها از آن رشد میکنند و تولید مو را کند یا متوقف میکند.
انواع مختلفی از آلوپسی وجود دارد. از جمله:
- آلوپسی آره آتا باعث ایجاد لکههای تصادفی ریزش مو میشود.
- آلوپسی یونیورسالیس (alopecia universalis) مسبب ناپدید شدن کامل تمام موها است.
- آلوپسی فیبروزان فرونتال (alopecia fibrosante frontal) باعث ایجاد اسکار در پوست سر همراه با طاسی و ریزش موهای ابرو میشود.
به گفته بنیاد ملی آلوپسی آمریکا، پزشکان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث ایجاد این نوع ریزش موهای ابرو میشود اما این مشکل میتواند بهصورت دورهای غیرفعال شود. آلوپسی میتواند ناخنهای دست و پای فرد را نیز درگیر کند.
اگزما
اگزما (درماتیت آتوپیک) التهاب پوست است که باعث خارش، قرمزی، ترشح و تحریک میشود. این عارضه توسط سیستم ایمنی بیش از حد حساس فعال شده و میتواند بهعنوان یک بیماری دورهای یا یک وضعیت مداوم پدیدار شود. از آنجایی که فولیکولهای مو در پوست جاسازی شدهاند، اگزما ممکن است در رشد مناسب مو اختلال ایجاد کند.
بدن انسان به مواد مغذی از جمله منابع انرژی مفید (کربوهیدراتها، پروتئینها، چربیها)، اسیدهای آمینه، اسید چرب، ویتامینها و مواد معدنی نیاز دارد. بعضی از این مواد رشد مو را حفظ میکنند و بر آن تاثیر میگذارند، بنابراین کمبود هر یک از آنها میتواند باعث ریزش ابرو و مو شود.
کمبود ویتامین A یا روی میتواند رشد سلولی را کاهش دهد و جلوی تولید سبوم (روغن) مرطوب کننده را بگیرد. سایر کمبودهای خاص که میتواند بر ریزش ابرو تاثیر بگذارد عبارت هستند از:
- منبع بیوتین
- ویتامین C
- اهن
- ویتامینهای E، B12 و D
- سیستئین
- اسیدهای چرب امگا ۳
پسوریازیس
پسوریازیس یک اختلال خودایمنی است که سرعت تکثیر سلولهای پوست را افزایش میدهد. بهطوری که لکههای قرمز، ضخیم، پوسته پوسته و دردناکی شکل خواهد گرفت که فولیکولهای مو را مسدود کرده و رشد آن را متوقف میکند. گفته میشود که پسوریازیس اغلب دلیل ریزش ابرو در مردان است.
بیماری هانسن
دلیل ایجاد بیماری هانسن (جذام) یک باکتری است و بهصورت زخم در سراسر پوست ظاهر میشود. جذام لپروماتوز شامل مشکلاتی مانند ریزش مو در سراسر بدن از جمله ابروها، بی حسی و ضعف اندام است.
استرس و اضطراب
استرس و اضطراب بیش از حد میتواند باعث تغییرات فیزیولوژیکی شود، از جمله کاهش اکسیژن رسانی به فولیکولهای مو. بنابراین استرس را میتوان عامل ریزش ابرو عصبی معرفی کرد.
بارداری و زایمان
بارداری و زایمان میتواند هورمونها و سایر جنبههای بیوشیمی بدن شما را به یک چرخه ناقص تبدیل کند. البته باید اشاره کنیم ریزش ابرو در بارداری چندان شایع نیست.
کندن مداوم یا استفاده بیش از حد از محصولات آرایشی
برداشتن بیش از حد ابروها آسیب جزئی ایجاد میکند و در نهایت ممکن است رشد مو در آن نقطه متوقف شود. آرایش غلیظ و روشهای زیبایی در مراکز نامعتبر میتواند باعث ریزش ابرو بعد از هاشور شود.
شیمی درمانی
برای مبارزه با سرطان، شیمی درمانی بهنوعی انجام خواهد شد که تمام سلولهایی را که بهسرعت تقسیم میشوند، از بین ببرد. این سلولها شامل فولیکولهای مو میشوند. در نتیجه وقتی افراد تحت این درمان قرار میگیرند، موها بهصورت دستهای میریزند.
درمان خانگی ریزش ابرو
ابرو یکی از مهمترین بخشهای زیبایی صورت هر فرد است و ناهمگونی در هر قسمت از آن تاثیر روانی و فیزیکی زیادی را ایجاد میکند. از این رو افراد همواره به دنبال درمان ریزش ابرو هستند. یکی از بهترین شیوههای درمان ریزش ابرو، روشهای طبیعی و خانگی است. در ادامه رایجترین راههای درمان خانگی ریزش موی ابرو را بررسی خواهیم کرد.
۱. روغن کرچک
روغن کرچک دارای ترکیب شیمیایی بسیار غیرعادی است که در سایر دانهها و روغنها با غلظت کمتری یافت میشود. روغن کرچک را به مدت ۲ تا ۳ دقیقه روی هر ابرو به آرامی ماساژ دهید و بگذارید مدتی بماند. بعد از ۳۰ دقیقه آنها را با آب ولرم و یک پاککننده ملایم صورت بشویید. این فرآیند را فقط یک بار در روز برای روزهای متوالی تکرار کنید و در صورت بروز هرگونه تحریک فوراً آن را متوقف کنید.
۲. ترکیب روغن نارگیل و پوست لیمو برای درمان ریزش ابرو
مخلوطی که از روغن نارگیل و پوست لیمو درست شده است مطمئنا میتواند به رشد مجدد ابروهای شما کمک کند. یک چهارم فنجان روغن نارگیل را بردارید و آن را در یک ظرف تمیز با پوست برش خورده لیمو مخلوط کنید و سپس مخلوط را به مدت دو هفته در یک مکان تاریک قرار دهید. مخلوط را بردارید و هر روز قبل از رفتن به رختخواب با استفاده از یک تکه پنبه آن را روی ابروهای خود بکشید. تا زمانی که بخواهید میتوانید از این ترکیب استفاده کنید، مشروط بر اینکه هیچ گونه تحریکی روی پوست وجود نداشته باشد، و فقط به مدت ۲ ساعت از قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم نور خورشید اجتناب کنید.
۳. آلوئه ورا
اگر موهای ابروهای شما به دلیل کندن بیش از حد نازک شده است، حتماً باید شیره برگهای آلوئهورا را روی آنها امتحان کنید. برگهای آلوئهورا را له کرده و به آرامی آب آن را روی ابروهای خود ماساژ دهید و اجازه دهید به پوست نفوذ کند. اثر مدولاسیون آلوئهورا به بهبود پوست و افزایش رشد بیشتر موهای ابرو کمک میکند.
۴. پیاز
گوگرد موجود در آب پیاز میتواند به رشد سریعتر و متراکمتر موهای ابرو کمک کند. یک پیاز را چرخ کرده و با کمک پنبه آب آن را زیر پوست ابرو بمالید. اطمینان حاصل کنید که ابروهای خود را نشویید تا از مزایای کامل آن بهرهمند شوید.
۵. دانه های شنبلیله برای ریزش ابرو
با آسیاب کردن چند دانه شنبلیله خمیر درست کنید و آن را درست قبل از خواب یا صبح زود قبل از دوش گرفتن روی ابروها بمالید. همچنین میتوان کمی روغن بادام را با خمیر مخلوط کرد. از خواص روغن بادام میتوان به مرطوب کردن پوست اشاره کرد.
۶. لبنیات
شیر و فرآوردههای آن سرشار از پروتئین و ویتامین هستند. یک تکه پنبه را به شیر آغشته کنید و شب روی ابرو بمالید. خواص طبیعی شیر باعث تغذیه ریشه مو و رشد سریعتر آن میشود.
راهی برای پیشگیری از ریزش ابرو وجود دارد؟
گاهی اوقات میتوان از ریزش موی ابرو قبل از شروع آن جلوگیری کرد. در مورد انجام آزمایش خون با پزشک خود صحبت کنید تا مشخص شود که آیا کمبود مواد مغذی دارید که باید برطرف شوند یا خیر.
مقدار زیادی پروتئین بدون چربی، میوه و سبزیجات مصرف کنید. راههایی برای آرامش و کاهش استرس پیدا کنید، مانند ماساژ یا مدیتیشن. بیشازحد ابروهایتان را برندارید یا از مواد شیمیایی بر روی آنها استفاده نکنید. اگر نیاز به استفاده از دکلرهکننده یا رنگ مو، هیدروکینون یا اسید گلیکولیک دارید، روی ابروهای خود کمی وازلین بمالید تا آسیب کمتری ببیند.
چه زمانی برای ریزش ابرو به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر ابروی شما شروع به ریختن کردهاست، باید برای تعیین علت به دکتر پوست و مو مراجعه کنید. پزشک میتواند علائم شما را بررسی میکند و آزمایشهای مناسب را برای تشخیص علت ریزش تجویز کنند. پس از آن، پزشک میتواند یک برنامه درمانی مناسب را برای شما شروع کند.